Contemporary Sky Clubhouse With A Gradient Facade

The Sky Clubhouse is part of a residence in Thailand, with a unique gradient facade and a gym on the upper floor

The Sky Clubhouse is part of a residence in Thailand, with a unique gradient facade and a gym on the upper floor

The Sky Clubhouse is a small building facility for a residential project built by a local studio design In Motion in the suburbs of Bangkok, Thailand. With the limited space, the main idea of the project is to create the open and continuous space that can connect inside and outside, lower and upper levels.

The house consists of a small gym on the upper floor with a glazed wall to enjoy the views and sunlight while exercising, interior and exterior areas for multi-purpose activities. The materials used by the architects are the standard ones for Thailand — concrete, terrazzo floor, and aluminum window frames. The main character of the building is the white aluminum stripes façade that covers the whole ground floor interior space, gradually twists from vertical to horizontal, helps filter the natural light, and connects the view below to the outdoor area and landscape garden around the site.

The design of the staircase serves as a way to combine circulation, floorplan, activities, and landscape that can lead visitors from ground level along the way to the gym on the upper floor. Meanwhile, the space under the steps is used to hide all the service area of the building. The steps also divide the floor into small platforms that can serve various activities and functions. Each of these platforms provides the space with an area that can change to fit the need for several functions such as relaxing zone, working table, or amphitheater for a small group of people. Inside, there’s a spacious sitting zone with modern furniture and lots of potted plants to connect it to outdoors, the same furniture is used outside for a seamless connection.

A small amphitheater under the second-floor white box

A small amphitheater under the second-floor white box

The aluminum curtain is ideal for filtering sunight and keeping the volume not too hot yet light-filled

The aluminum curtain is ideal for filtering sunight and keeping the volume not too hot yet light-filled

Outside, under the trees, you may see a comfy modern sitting zone and an ultra-modern deck with grass

Outside, under the trees, you may see a comfy modern sitting zone and an ultra-modern deck with grass

This is a comfy sitting zone inside the volume, which features comfy furniture and potted plants

This is a comfy sitting zone inside the volume, which features comfy furniture and potted plants

It's a comfy sunroom with aluminum screens that provide enough sunlight filtering

It's a comfy sunroom with aluminum screens that provide enough sunlight filtering

The same furniture is used outside to make the spaces seamlessly flowing into each other

The same furniture is used outside to make the spaces seamlessly flowing into each other

After exercising in the gym, the owners may relax in the spacious sitting zone

After exercising in the gym, the owners may relax in the spacious sitting zone

Source: